Ku9np71swspuf2hs7jwt wabing%20webinar%20thumbnail%20wabe%20on

WABING WEBINAR

PRESSUR & STRETCHING

Det här Wabing webinaret om Pressur & Stretching har framförallt tagits fram för personer som tränar någon form av funktionell träning, med övningar som till exempel förekommer i gymnastik, tyngdlyftning, styrkelyft, kampsport och/eller CrossFit, men är såklart även användbart för vem som helst som vill utveckla sin rörlighet och bli ännu bättre på att ta hand om sin kropp.

Inom funktionell träning utmanas ofta styrka, koordination, balans, uthållighet och smidighet i varje rörelse. Tanken är att efterlikna våra förfäders rörelsemönster - lyfta stock, kasta sten, hoppa, kräla, gå och springa. För att få kraft från hela kroppen utförs dessa rörelser ofta från bål till extremitet och inkluderar då flera leder samtidigt.

Innan man bygger upp styrka och uthållighet inom funktionell träning är det dock nödvändigt att först bygga upp rörlighet och stabilitet. Precis som många elitidrottare dagligen får hjälp av kunniga massörer och fysioterapeuter - för att bland annat bli smidigare, kunna återhämta sig bättre och undvika skador - är vårt vårt mål att du i största möjliga mån ska kunna göra detsamma själv.

VAD ÄR WABING?
För att skapa djupare muskulär avslappning, samt för att släppa på triggerpunkter, använder vi en Waber och Lacrosse bollar som pressurredskap. Efter varje pressurövning genomför vi en enklare stretchövning som är anpassad för det specifika området vi arbetat med. Efter pressur och stretching genomför vi vanligtvis även någon form av avslappnings- eller koncentrationsövning (se mer webinaret SJU WABING KLASSER).

Nedan följer ett exempel på en Wabing övning med pressur av insida lår (Lacrosse bollen ligger på Wabern för att skapa tryck och massage för insida lår) och därefter en stretch för samma område:

VAD KOMMER DU ATT LÄRA DIG?
(1) STRESS & NERVSYSTEMET: För att bättre förstå hur spänning skapas i kroppen kommer vi föreläsa om hur stress och olika stressorer påverkar nervsystemet. Vi kommer gå igenom de så kallade "stressmusklerna" - en grupp av muskler som vanligtvis spänns vid stress - och därmed blir det enklare att förstå varför det till exempel är vanligt att få ont i nacke, mellan skuldror eller i ländrygg när man stressar.

(2) BINDVÄVNADEN: För att kunna förstå varför vi blir stela i kroppen, till exempel efter att vi har tränat, sovit eller i ett område man har skadat sig i, kommer vi fördjupa oss i den senaste forskningen om bindvävnaden. Den här forskningen visar på att bindvävnaden har fler intressanta och viktiga uppgifter än att bara fungera som en förpackning runt musklerna. Bland annat har det visat sig att en "fit" bindvävnad är nödvändigt för kunna utföra komplexa rörelsemönster, fånga upp sensorisk information från kroppen, undvika skador och så vidare.

(3) KROPPSNÄRVARO & NEUROMUSKULÄR AKTIVERING: Vi kommer prata om hur pressur och stretching ofta leder till ökad kroppsnärvaro, samt hur det kommer sig att ökad kroppsnärvaro är viktigt för att undvika skador, lära sig nya rörelsemönster korrekt eller för att undvika överträning. Jonas för även ett samtal med psykologen Maria Lindhe om hur man genom att "lyssna på kroppen" kan utveckla sin förmåga att fatta beslut, samt hur god kroppsnärvaro fyller en viktig funktion vid personlig utveckling.

Vidare kommer vi även prata lite kort om neuromuskulär aktivering, det vill säga kontakten mellan hjärna, nervsystem och muskler. I de komplexa rörelser som finns inom funktionell träning - där du kopplar ihop kroppens olika delar och tränar din kropp som en enhet - är det nödvändigt att kopplingen mellan hjärna, nervsystem och muskler fungerar optimalt.

Att utveckla sin rörlighet är en process som initialt kan gå ganska fort men som efter ett tag kan upplevas som om den går långsammare och långsammare. Därför rekommenderar vi även att du gör Wabing mobilitetstest innan eller under tiden du gör detta webinar. Genom att över tiden mäta hur din rörlighet förbättras, är vår förhoppning att det ska bli både enklare och roligare för dig att utveckla din rörlighet. I Wabing mobilitetstest mäter du din rörlighet i framförallt de delar av kroppen som är viktiga för att kunna genomföra funktionell träning. KLICKA HÄR för att läsa om mobilitetstestet.

(4) ÖVNINGAR I PRESSUR & STRETCHING: Slutligen är vi framme vid det viktigaste av allt - sammanlagt 33 olika pressur- och stretchövningar som du kan använda för att återskapa balans och mobilitet i de olika delarna av kroppen som behöver det. Vi har inriktat övningarna mot följande 13 områden:

1. Foten
2. Vaden
3. Baksida lår
4. Framsida lår
5. Insida lår
6. Utsida lår
7. Höftböjaren
8. Sätet
9. Ryggen
10. Bröstrygg
11. Axlar
12. Armar
13. Nacken & käken

Efter du har genomfört vårt mobilitetstest så har du fått reda på vilka områden som du framförallt behöver arbeta med. Vår rekommendation är att du väljer ut tre till fem av våra pressur- och stretchövningar och jobbar dedikerat under en viss tid med dina "sämsta" områden. När du har märkt att dess områden blir rörligare och/eller smärtan minskar eller försvinner, så kan du gå vidare till nästa område och samtidigt lägga till eller byta ut vissa övningar.

Vårt mål är att du över tiden ska bli bättre och bättre på att genomföra "dagligt underhållsarbete" av din kropp - allt för att du ska kunna använda din kropp optimalt genom resten av ditt liv.

(5) ÖVNINGAR FÖR SJÄLV-REHAB: Vi kommer även visa hur du kan använda dessa pressur- och stretchövningarna vid själv-rehab av vanligt förekommande skador som kan ske inom funktionell träning, till exempel framsida axel, ländrygg, höft och så vidare. Om vi inte har någon film för just ditt problem så kommer du kunna maila oss och vi kommer gladeligen göra en anpassad film som vi sedan inkluderar i webinaret. Vår intention är att utveckla webinaret utifrån den feedback vi mottar!


Your Instructor


Dr Jonas Nordström
Dr Jonas Nordström

Jonas Nordström, PhD, MSc, mobilitetscoach, adjunkt professor på Arizona State University, civilingenjör och doktorerat i transpersonell psykologi, har jobbat med Fallskärmsjägarskolan på Balkan och Afghanistan, yogalärare, kitesurfare, tyngdlyftare, crossfittare (CF Level I) och har tävlat på internationell nivå i marin femkamp.


Class Curriculum


  INNAN DU KÖR IGÅNG
Available in days
days after you enroll
  HANDOUTS
Available in days
days after you enroll
  DEL 1 - INTRODUKTION & BAKGRUND
Available in days
days after you enroll
  DEL 5: KROPPSNÄRVAROTEST
Available in days
days after you enroll
  BONUS: SMAKPROV FRÅN DE SJU WABING KLASSERNA
Available in days
days after you enroll

Frequently Asked Questions


When does the course start and finish?
The course starts now and never ends! It is a completely self-paced online course - you decide when you start and when you finish.
How long do I have access to the course?
How does lifetime access sound? After enrolling, you have unlimited access to this course for as long as you like - across any and all devices you own.
What if I am unhappy with the course?
We would never want you to be unhappy! If you are unsatisfied with your purchase, contact us in the first 30 days and we will give you a full refund.

Get started now!