Df5rioxjswm9cvg54ilr wabing%20mob%20test%20humbnail%20wabe%20on

WABING MOBILITETSTEST

TA REDA PÅ HUR BRA DIN RÖRLIGHET ÄR

VARFÖR GOD RÖRLIGHET?
Det här testet togs ursprungligen fram för personer som tränar någon form av funktionell träning, med övningar som till exempel förekommer i gymnastik, tyngdlyftning, styrkelyft, kampsport och/eller CrossFit. Syftet är att framförallt de personer som är nya i den här träningsformen, eller vill utvecklas ytterligare, ska få reda på vilka områden av kroppen som de behöver öka sin rörlighet i. Vid begränsad rörlighet kan det både vara svårt och hög skaderisk att göra de olika styrke- och smidighetsrörelser som finns inom funktionell träning.

Utöver att vara tillräckligt rörlig för sin speciella idrott, kan Wabing mobilitetstest med fördel även användas av folk som gör yoga (eller liknade aktiviteter), eller som helt enkelt bara har ont i kroppen (ex. knä, rygg, nacke). Vi anser att den nivå av rörlighet som representerar godkänt på varje deltest (poäng 2 av 3 möjliga) är en nivå av rörlighet som med fördel alla människor bör bibehålla genom sitt liv (eller igen uppnå om man har "misskött" sig och blivit stel med åldern). Anledningen till det är att vi har märkt på våra klienter att god rörlighet och en "fit" bindvävnad kan ha många olika positiva effekter som:

(1) Gör att kroppens grundstruktur och därmed hållning förblir i bättre balans (för att undvika spänning i nacke, axlar och rygg),

(2) Ökar förmågan att göra grundläggande rörelsemönster utan att skada sig (gå, springa, böja sig ner, plocka upp och bära saker)

(3) Ökar cirkulationen av blod och lymfvätska genom muskler och leder (hjälper till att öka återhämtning efter träning, samt över tiden kan hjälpa till att minska smärttillstånd och/eller läka inflammationer),

(4) Kan göra att människor upplever sig gladare, mer välmående och/eller har mer kraft och energi i vardagen.

VARFÖR ETT MOBILITETSTEST?
Att utveckla sin rörlighet är en process som initialt kan gå ganska fort men som efter ett tag kan upplevas som om den går långsammare och långsammare. Wabing mobilitetstest syftar till att göra det enklare för dig att mäta din rörlighet i de olika områden av kroppen som är speciellt viktiga för de momenten som finns inom funktionell träning, samt att du över tiden ska kunna mäta hur din rörlighet förbättras. Förhoppningen är därmed att det både ska bli enklare och roligare för dig att förbättra din rörlighet.

SJÄLVA TESTET
Testet består av 12 olika rörlighetstest. I varje test kan du få 0 till 3 poäng. För att uppnå nivån GOD RÖRLIGHET så behöver du i genomsnitt få 2 poäng på varje test.

Då många människor ofta spenderar stor del av dygnet sittandes (på arbetet, i bilen, framför TV:en) eller liggandes (när vi sover) kan det vara en stor utmaning att uppnå nivån för GOD RÖRLIGHET. Men för dig som är envis och gillar utmaningar, hoppas vi att du ska bli inspirerad och därmed att över tiden förbättra din rörlighet.

Nedan följer exempel på tre olika rörlighetstest (fotled, tilt av bäckenbenet, böja skuldrorna bakåt). Utöver en textinstruktioner som nedan så finns det i webinaret även videoinstruktioner till varje deltest.


Your Instructor


Dr Jonas Nordström
Dr Jonas Nordström

Jonas Nordström, PhD, MSc, mobilitetscoach, adjunkt professor på Arizona State University, civilingenjör och doktorerat i transpersonell psykologi, har jobbat med Fallskärmsjägarskolan på Balkan och Afghanistan, yogalärare, kitesurfare, tyngdlyftare, crossfittare (CF Level I) och har tävlat på internationell nivå i marin femkamp.


Frequently Asked Questions


When does the course start and finish?
The course starts now and never ends! It is a completely self-paced online course - you decide when you start and when you finish.
How long do I have access to the course?
How does lifetime access sound? After enrolling, you have unlimited access to this course for as long as you like - across any and all devices you own.

Get started now!